ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!

Χρόνια πολλά στην όμορφη πόλη μας!!!

“Η μάχη του Κιλκίς που αρχίζει στις 19 Ιουνίου 1913 και συνεχίζεται σ’ όλην την τεράστια έκταση του μετώπου, αποτελεί πρωτόγνωρο θρίαμβο και κατέλαβε ξεχωριστή θέση στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ο αγώνας συνεχίζεται με πρωτοφανές πείσμα. Ξημερώνοντας 20 Ιουνίου 1913 οι σάλπιγγες ηχούν θριαμβευτικά και καλούν τους γενναίους και ακατάβλητους φαντάρους μας, τους σύγχρονους ημιθέους της ελευθερίας με την ξιφολόγχη ανά χείρας να εξορμήσουν εναντίον του εχθρού που επιβουλεύτηκε την όμορφη Μακεδονία μας, την χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Μπροστά στην ορμή των Ελλήνων, οι Βούλγαροι δειλιάζουν, τρομοκρατούνται και αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις θέσεις των και να υποχωρούν προς την τελευταίαν των οχυρωματική γραμμή του Κιλκίς. Ένα προς ένα τα χωριά ελευθερώνονται: Ακροποταμιά, Ποταμιά, Αργυρούπολη κλπ.
Επειδή το Γενικό Στρατηγείο επεδίωκε την όσο το δυνατό ταχύτερη κατάληψη του Κιλκίς, διέταξε στις .30’ μ.μ. της 20ης Ιουνίου 1913 τις τέσσερεις μεραρχίες του Κέντρου να καταλάβουν το Κιλκίς. Οι γενναίοι στρατιώτες μας επιτίθενται με ορμή εναντίον των καλά οχυρωμένων Βουλγάρων στους γύρω από την πόλη λόφους. Το πυροβολικό βάλλει συνεχώς, ακατάπαυστα εναντίον του εχθρού. Τα σπαρτά παίρνουν φωτιά από τις οβίδες που πέφτουν και καίγονται. Ένας πελώριος μαύρος καπνός υψώνεται και καθιστά δυσκολώτερη την προέλαση. Όλη τη νύχτα οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Άφθονο το αίμα ρέει και ποτίζει κάθε σπιθαμή της απελευθερωμένης κιλκισιώτικης γης.
Τα χαρακώματα καταλαμβάνονται εξ εφόδου από τους ημιθέους φαντάρους μας. Αμέτρητα πτώματα του εχθρού καλύπτουν τα πεδία των μαχών. Η διοίκηση της βουλγαρικής μεραρχίας ζητεί δίωρη ανακωχή για να περισυλλέξουν τα πτώματα των σκοτωμένων που ξεπερνούσαν τους 500 για να τους θάψουν. Μετά την δίωρη ανακωχή η μάχη συνεχίζεται πεισματώδης με σοβαρές απώλειες και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Ξημερώνοντας 21 Ιουνίου 1913 στις 3.30’ π.μ. η 2η μεραρχία αποφασίζει να κάνει το τελευταίο άλμα και να καταλάβει την πόλη. Δύο συντάγματα εξορμούν με αποφασιστικότητα εναντίον των βουλγαρικών θέσεων με εφ’ όπλου λόγχη και ύστερα από σκληρό αγώνα και με πολλές απώλειες κατέλαβαν στις 4 το πρωί τα πρώτα βουλγαρικά χαρακώματα. Η μάχη που διεξάγεται μέσα στα ίδια τα χαρακώματα είναι λυσσώδης, σώμα με σώμα μάχονται οι φαντάροι μας. Ο εχθρός μπρος στη θυελλώδη ορμή των γενναίων μαχητών μας εγκαταλείπουν τις θέσεις των και στις 9 το πρωί κατελήφθησαν και τα τελευταία χαρακώματα. Κατά την διάρκεια της πολύνεκρης και σκληρής μάχης μπαίνουν και οι υπόλοιπες τρεις μεραρχίες του κέντρου που με συνδυασμένα πυρά οι Βούλγαροι τρέπονται σε φυγή με κατεύθυνση το Βορρά.
Το Γενικό Στρατηγείο κατά τις 10.40’ π.μ. αφού πληροφορήθηκε την άτακτη υποχώρηση των Βουλγάρων στέλνει προς την ταξιαρχία ιππικού την εξής διαταγή: «Κιλκίς καταλαμβάνεται. Εχθρός καταδιώκεται. Καταδιώξατε σκληρώς και αγρίως». Επίσης οι μεραρχίες του κέντρου την Ιμμ λαμβάνουν την εξής διαταγή: «Καταδιώξατε παντί σθένει τον εχθρόν μέχρις τελείας εξαντλήσεώς σας».
Οι Βούλγαροι υποχωρούν κάτω από τα συνεχή σφυροκοπήματα του ελληνικού στρατού. Η ταξιαρχία του ιππικού μόλις αντελήφθη τη σύμπτυξη του εχθρού προς Σταυροχώρι, να βάλλεται από το πυροβολικό της 3ης μεραρχίας, έκανε αιφνιδιαστική επέλαση και επέφερε σύγχυση στα βουλγαρικά τμήματα, τα οποία ετράπησαν σε φυγή, ενώ 100 Βούλγαροι στρατιώτες συνελήφθησαν αιχμάλωτοι.
Οι δυνάμεις της 1ης και της 6ης μεραρχίας λαμβάνουν διαταγή να επιτεθούν ταυτοχρόνως κατά του Λαχανά και δια της λόγχης, ύστερα από σφοδρή βολή πυροβολικού καταλαμβάνουν εξ εφόδου τον Λαχανά και όλα τα γύρω υψώματα.
Η ελληνική σημαία κυματίζει περήφανα σ’ ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Οι βουλγαρικές δυνάμεις καταδιωκόμενες πέρασαν την οροσειρά του Μπέλλες. Έτσι, έληξε η τριήμερη αιματηρή μάχη Κιλκίς-Λαχανά. Ο αρχιστράτηγος βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ απηύθυνε προς τους ηρωικούς μαχητές τον εξής τιμητικό χαιρετισμό: «Εις τον ανδρείον στρατόν μου, τον επιδείξαντα τοιούτον ηρωισμόν κατά τας μάχας των ημερών αυτών, τον συντρίψαντα τον εχθρόν, οπουδήποτε και αν τον συνήντησε, εκφράζω τον θαυμασμόν μου και την υπερηφάνειάν μου, διότι ηγούμαι αυτού. Εν Μπάλτσα 2161913, ώρα 9 μ.μ. Κωνσταντίνος Β’».”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Σήμερα ο σύλλογος θα παραμείνει κλειστός.